Mineralen zijn, net als vitaminen, onmisbare stoffen voor ons lichaam; ze dragen onder andere bij aan groei, ontwikkeling – en een goede gezondheid in ’t algemeen. Vele processen in het lichaam zijn afhankelijk van mineralen. Een tekort aan bepaalde mineralen kan dan ook diverse vage ‘onverklaarbare’ klachten veroorzaken. Je lichaam kan zelf geen mineralen vormen, dus je zult ze uit voeding moeten halen. Magnesium is één van de onmisbare mineralen voor het lichaam. Een tekort aan dit mineraal kun je onder andere herkennen door een onverklaarbare trek in chocolade. In dit artikel leg ik je uit welke vage ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten een tekort aan magnesium (nog meer) kan veroorzaken – en hoe je dat kunt voorkomen.

Functies van magnesium
Dit mineraal speelt een belangrijke rol bij…
…de opbouw van botten en lichaamseiwitten;
..de overdracht van prikkels in spieren en zenuwen – en het functioneren van spieren;
…de (energie)stofwisseling in je lichaam.
Dit mineraal heeft ook een positief effect op de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. Magnesium werkt bovendien nauw samen met het mineraal calcium – en ondersteunt dan ook de calciumstofwisseling. Ook het concentratievermogen, geestelijke vermoeidheid en het geheugen staan in verband met dit mineraal.
Bronnen van magnesium
Magnesium kun je onder andere vinden in avocado, cacao, citroenen, frambozen, garnalen, groene groenten, kelp, noten, schelpdieren, sojabonen en volkoren graanproducten.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium
De ADH van magnesium is voor vrouwen 280 milligram.
Een teveel aan magnesium ontstaat in principe alleen als er sprake is van een overschot aan tabletten die (te) veel van dit mineraal bevatten, wat kan resulteren in (heftige) darmklachten.
Een tekort aan magnesium kun je herkennen aan onder andere hartritmestoornissen, nervositeit, spierkrampen en/of (extreme) vermoeidheid. Verder kunnen ook hoofdpijn, koude handen en voeten, problemen met de menstruatie en migraine in verband gebracht worden met een tekort aan dit mineraal. Vermoeidheid is vaak het eerste herkenbare symptoom. Een tekort aan dit mineraal vormt overigens ook een risicofactor voor diabetes type 2.
Goed om te weten
→ Dit mineraal is uiteraard ook in de vorm van een supplement verkrijgbaar, maar wordt over het algemeen beter opgenomen via de huid. Een voetenbad met magnesiumvlokken en het gebruik van speciale magnesiumolie zijn goede manieren om je magnesiumniveau aan te vullen.
→ De hoeveelheid magnesium die uit voeding wordt opgenomen, kan variëren van 20-60%, maar over het algemeen geldt gek genoeg dat hoe meer er van dit mineraal in voeding zit, hoe minder je lichaam ervan opneemt.
→ Ook voeding met een relatief-hoge hoeveelheid aan ‘fytaat’, een stof die voorkomt in volkoren graanproducten, vermindert de opname van magnesium. Fytaat bindt namelijk belangrijke mineralen, waaronder magnesium, aan zich, waardoor het je lichaam onmogelijk gemaakt wordt om het nog te kunnen opnemen.
Tip: gebruik zo min mogelijk water tijdens het koken. Mineralen zijn in principe bestand tegen verhitting, maar er kan wel verlies optreden bij het oplossen in (kook)vocht.
→ Als je een chocoladecraving (of regelmatig chocoladecravings) ervaart, is de kans groot dat je lichaam op dat moment wat magnesium tekort komt. Cacao bevat namelijk relatief-veel van dit mineraal.
Je kunt een tekort aan dit mineraal uiteraard ook aanvullen met gezondere voedingsbronnen, maar mij zul je mij niet horen zeggen dat een stukje (pure) chocolade op z’n tijd een slecht idee is. 🙂
Pure chocolade (met tenminste 70% cacao) kan overigens zelfs een hele gezonde keuze zijn; niet alleen wat betreft de hoeveelheid magnesium die het bevat, maar onder andere ook vanwege het positieve effect op de bloedsuikerspiegel.
Wil jij je vage ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten leren herkennen, begrijpen en bestrijden – en je eet- en leefpatroon optimaliseren voor een klachtenvrije toekomst..?
IK HELP JOU OM TE GAAN LEREN LUISTEREN NAAR JE LICHAAM – EN OM JE KLACHTEN TE GAAN BEGRIJPEN, ZODAT JIJ (WEER) GRIP KRIJGT OP JE GEZONDHEID!

ZORG DAT JE NIETS MIST; VOLG ‘VOEDINGVOORJEBREIN.NL’ OP SOCIALE MEDIA!
Ⓒ Nicki Jalink – Voedingvoorjebrein.nl, online orthomoleculair voedingsdeskundige



