Waarom geven wij onze huisdieren de beste zorg, liefde en aandacht, maar vragen we ons niet af waar die biefstuk op ons bord vandaan komt..? Waarom staan we niet vaker stil bij de rol van dierenwelzijn in onze voeding..? Is het gewenning..? Zijn we egoïstisch en hypocriet..? Weten we stiekem wel beter, maar kiezen we liever voor gemak..? En waarom is de gemiddelde ‘plofkip’ überhaupt zo veel goedkoper dan biologische kip..?! In dit artikel leg ik je uit welke rol dierenwelzijn in de voedingsindustrie speelt – en wat de belangen zijn voor jouw gezondheid in relatie tot vage ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten.

Een betere wereld begint bij jezelf
Als orthomoleculair voedingsdeskundige houd ik me bezig met gezonde-, maar zeker ook bewuste voeding. Jaren geleden hebben wij de bewuste keuze gemaakt om zo veel mogelijk vis met een keurmerk, biologisch vlees en biologische zuivel in huis te halen.
Als je mijn artikel over biologische voeding hebt gelezen, dan heb je kunnen lezen dat alles draait om vraag en aanbod. Hoe meer vraag – en hoe korter de lijn van producent naar consument, hoe groter de omzet – en hoe voordeliger de prijzen van biologische voeding kunnen worden.
Waarom gaan we met z’n allen niet gewoon over op biologische voeding, als dat beter is voor het milieu, beter is voor de dieren in de vlees- en zuivelindustrie – en in feite ook nog eens beter is voor onze gezondheid..?!
Dierenwelzijn in de vlees- en zuivelindustrie
Grofweg zijn er 3 categorieën wat betreft de vlees- en zuivelindustrie;
1. De bio-industrie
De bio-industrie is een intensieve veehouderij (fokkerij), waarbij de focus ligt op zo efficiënt mogelijk produceren; het dierenwelzijn speelt geen hoofdrol. De bio-industrie is de laatste jaren dan ook vaker slecht in het nieuws geweest; dat komt door de manier waarop de dieren worden gehouden (denk aan plofkippen, legbatterijen, etc.), de wijze waarop ze worden vervoerd – en de wijze waarop ze worden geslacht.
2. De scharreldieren
Scharreldieren hebben een ‘diervriendelijker’ leven; ze krijgen onder andere voldoende leefruimte – en fatsoenlijk voedsel, zonder (onnodige) antibiotica. Een scharrelkip mag dan wel scharrelen, maar komt (meestal) niet buiten.
Wat betreft eieren, heb je naast bovenstaande categorieën ook nog de vrije-uitloop-kippen en zogeheten graskippen; die mogen wel buiten scharrelen.
Als je wilt weten waar jouw eieren vandaan komen, kun je dat afleiden aan de hand van onderstaand schema.

3. De biologische sector
De dieren uit de biologische sector krijgen, naast voldoende leefruimte en goede voeding, zo veel mogelijk biologisch voer – en minder krachtvoer. Bij kippen in de biologische sector wordt bovendien de snavel niet ingekort.
Let op: scharrelvlees is geen biologisch vlees.

Voor jouw beeldvorming: een kip uit de bio-industrie zit met 21 andere kippen op 1 m2, een scharrelkip zit met 6 andere kippen op dezelfde 1m2, en een kip uit de biologische sector deelt zijn vierkante meter met maximaal 4 andere kippen.
Keurmerken en logo’s met betrekking tot dierenwelzijn
Het Beter-Leven-keurmerk
Dit keurmerk is opgericht door de dierenbescherming. Hoe meer sterren, hoe beter het welzijn van de dieren volgens het Beter-Leven-keurmerk.
Het CPE-keurmerk

Het CPE-keurmerk is er voor scharrelpluimvee, vrije-uitloop-kippen en -eieren.
Het EKO-keurmerk

Biologische producten kun je herkennen aan het EKO-keurmerk. Wat betreft biologisch vlees houdt het EKO-keurmerk grotendeels in dat er zo veel mogelijk gebruik gemaakt wordt van biologisch veevoer, dat er sprake is van kringloop (het veevoer wordt zelf verbouwd, en de mest wordt vervolgens gebruikt op het eigen land), dat er een verbod op standaard gebruik van groeihormonen en (andere) medicijnen is, dat gebruik van antibiotica zo veel mogelijk wordt beperkt – en dat er goede leefomstandigheden voor de dieren wordt gerealiseerd.
Het MSC- en het ASC-keurmerk

Het MSC-keurmerk is er voor ecologisch-verantwoorde- en duurzame visserij, met als doel om het leegvissen van de wereldzeeën tegen te gaan; mede doordat de bijvangst van die manier van visserij kleiner is.

Het ASC-keurmerk staat voor een een verantwoorde manier van kweken, waarbij de vissen een zo-natuurlijk-mogelijke leefomgeving krijgen – en het gebruik van antibiotica en chemicaliën zoveel mogelijk wordt beperkt.
Het verschil tussen het MSC- en het ASC-keurmerk is dus de oorsprong van de vis; gevangen of gekweekt.
Het PVE/IKB-keurmerk

Dit keurmerk is er voor scharrelvarkensvlees.
Het V-logo

Het vegetarische logo is er voor vegetarische producten. Het V-logo houdt overigens ook in dat er in dergelijke producten alleen gebruikt gemaakt word van scharreleieren (indien nodig) – en dat er nooit gebruik gemaakt wordt van dierlijk stremsel.
Kaas wordt gemaakt met behulp van stremsel. Hoewel er ook plantaardige stremsel bestaat, wordt er bij niet-biologische kazen gebruik gemaakt van dierlijk stremsel, wat uit de maag van pasgeboren kalfjes moet komen als deze geslacht zijn. Als je kaas wilt die van plantaardig stremsel is gemaakt, kun je dus ’t beste voor biologische kaas kiezen.
Vleesvervangers
Vlees is onder andere rijk aan B-vitaminen (voornamelijk vitamine B12), eiwitten en ijzer. Als je, om welke reden dan ook, geen vlees eet, dan is het van belang om te zorgen dat je geen tekorten oploopt aan voedingsstoffen.
Een aantal voorbeelden van vleesvervangers:
-
- Granen
- Paddenstoelen
- Peulvruchten
- Noten en zaden
- Quorn
Een voordeel van vleesvervangers als granen en noten is dat ze, in tegenstelling tot vlees, veel onverzadigde vetten bevatten. Peulvruchten zijn bovendien niet alleen rijk aan B-vitaminen, eiwitten en ijzer, maar verlagen ook het LDL-cholesterol – en helpen zo om bloedvaten gezond te houden. Een voordeel van quorn is dat het weinig (bak)vet opneemt.
Let op: kant-en-klare vleesvervangers bevatten vaak onnodige toevoegingen en plantaardige oliën, welke meestal relatief-veel verzadigd vet bevatten en/of op een andere manier een negatief effect op de gezondheid kunnen hebben; wees je daar bewust van als je voor kant-en-klaar kiest.
IJzer is uit plantaardig voedsel over het algemeen overigens wat moeilijker op te nemen dan uit vlees, maar in combinatie met vitamine C kun je de opname aanzienlijk verbeteren.
Tot slot
Of je nu een vleeseter, een vegetariër, een veganist of een flexitariër bent; het is altijd goed om je bewust te zijn van waar je voeding vandaan komt – en hoe de veeteelt werkt. Dierenwelzijn is een belangrijk onderdeel van de voedselketen, en een kleine stap kan een groot verschil maken; niet alleen voor de voedingsindustrie, maar ook zeker voor je eigen gezondheid.

Wil jij je vage ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten leren herkennen, begrijpen en bestrijden – en je eet- en leefpatroon optimaliseren voor een klachtenvrije toekomst..?
IK HELP JOU OM TE GAAN LEREN LUISTEREN NAAR JE LICHAAM – EN OM JE KLACHTEN TE GAAN BEGRIJPEN, ZODAT JIJ (WEER) GRIP KRIJGT OP JE GEZONDHEID!

ZORG DAT JE NIETS MIST; VOLG ‘VOEDINGVOORJEBREIN.NL’ OP SOCIALE MEDIA!
Ⓒ Nicki Jalink – Voedingvoorjebrein.nl, online orthomoleculair voedingsdeskundige



