Heerlijke no-waste aspergesoep van schillen en restjes

Ik houd heel erg van asperges, en in het aspergeseizoen eten wij het witte goud dan ook regelmatig. Alle aspergeschillen en de restjes die ik overhoud, gooi ik niet weg, maar ik vries ze in. In dit artikel leg ik je uit hoe je van aspergeschillen en restjes een heerlijke aspergesoep kunt maken.

aspergesoep

De ingrediënten

De ingrediënten voor deze aspergesoep (voor 4 porties):

    • 1,5 liter water
    • Zo veel mogelijk aspergeschillen en -restjes
    • 500 gram verse asperges
    • 60 gram kikkererwtenmeel
    • 50 gram roomboter
    • 2 gistvrije- en suikervrije groentebouillonblokjes
    • Nootmuskaat
    • Peper en zout
    • Optioneel: lente-ui

De bereiding

Bereidingstijd: +/- 30-45 minuten

Schil de asperges, voeg zowel de asperges als alle schillen en restjes toe aan 1,5 liter water – en laat het geheel zachtjes koken tot de asperges gaar zijn.

Tip: asperges zijn gaar wanneer ze slap gaan hangen als je ze optilt.

Haal de hele asperges uit het kookvocht – en houdt ze apart. Scheidt met behulp van een zeef en een kom het kookvocht van de aspergeschillen en de restjes. Het kookvocht heb je nog nodig, maar de schillen en de restjes niet.

Van de boter en de kikkererwtenmeel maak je een roux. Smelt in een pan de roomboter tot deze geheel vloeibaar is – en voeg dan het meel toe; roer dat tot een egaal papje in zo’n 3 minuten ‘gaar’. Voeg vervolgens op laag vuur in kleine scheutjes het kookvocht van de asperges aan je roux toe. Blijf goed roeren. Als al het kookvocht aan de roux is toegevoegd, kun je de bouillonblokjes in de soep laten oplossen.

Snijd de hele asperges in kleine stukjes – en voeg ze toe aan de soep. Maak de soep vervolgens op smaak met nootmuskaat, peper en wat zout. Voeg eventueel nog wat vers-gesneden lente-ui toe ter garnering.

Deze aspergesoep is ook heerlijk met wat room en/of spekjes.

Eet smakelijk!

IK HELP JOU OM TE GAAN LEREN LUISTEREN NAAR JE LICHAAM – EN OM JE KLACHTEN TE GAAN BEGRIJPEN, ZODAT JIJ (WEER) GRIP KRIJGT OP JE GEZONDHEID!

voedingvoorjebrein

ZORG DAT JE NIETS MIST; VOLG ‘VOEDINGVOORJEBREIN.NL’ OP SOCIALE MEDIA!

Voedingvoorjebrein.nl Voedingvoorjebrein.nl

Ⓒ Nicki Jalink – Voedingvoorjebrein.nl, online orthomoleculair voedingsdeskundige

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *