Mineralen zijn, net als vitaminen, onmisbare stoffen voor ons lichaam; ze dragen onder andere bij aan groei, ontwikkeling – en een goede gezondheid in ’t algemeen. Vele processen in het lichaam zijn afhankelijk van mineralen. Een tekort aan bepaalde mineralen kan dan ook diverse vage ‘onverklaarbare’ klachten veroorzaken. Je lichaam kan zelf geen mineralen vormen, dus je zult ze uit voeding moeten halen. Calcium is één van de onmisbare mineralen voor het lichaam. In dit artikel leg ik je uit hoe dit mineraal onder andere bijdraagt aan een sterk gebit en stevige botten – en hoe je zorgt dat je er voldoende van binnenkrijgt.

Functies van calcium
Calcium heeft een aantal belangrijke functies; het…
… speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling, de samentrekking van spieren – en bij het doorgeven van zenuwimpulsen;
… is nauw betrokken bij de opname – en de uitscheiding van kalium, magnesium, en natrium;
… is onmisbaar voor een goede opbouw en instandhouding van zowel het gebit als het skelet; het zorgt in combinatie met fosfor voor de nodige stevigheid.
Bronnen van calcium
Door middel van zweten, verlies je veel calcium. Dit mineraal is echter makkelijk aan te vullen door middel van voeding; je vindt het onder andere in broccoli, granen, groene bladgroenten (o.a. postelein en spinazie), kelp, koolsoorten, noten, peulvruchten, sardines, sesamzaad, vijgen, zeewier en zuivel (met mate).
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) calcium
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium voor volwassenen t/m 50 jaar is 1 gram.
Hoewel de kans op een teveel aan dit mineraal vanuit voeding nihil is, kan het gebruik van calciumtabletten wel risicio’s met zich meebrengen. Een teveel aan dit mineraal kan onder andere leiden tot hart- en vaatziekten, urinewegstenen – en/of verkalking van bloedvatwanden en/of de nieren.
Bij een (langdurig) tekort aan dit mineraal kunnen klachten ontstaan als stoornissen in de bloedstolling, botontkalking (osteoporose), botverweking (osteomalacie) en spierkrampen.
Goed om te weten
→ Vitamine D stimuleert de opname van calcium uit je darmen. Zonder vitamine D kan het mineraal zelfs helemaal niet worden opgenomen.
→ Alcohol, cafeïne en zout verhogen de uitscheiding van calcium in de urine.
→ Oxaalzuur-bevattende groenten, zoals rabarber en spinazie, verminderen de opname van calcium; dat geldt overigens ook voor voedingsvezels.
→ Ook voeding met een relatief-hoge hoeveelheid aan de zogeheten stof ‘fytaat’, een stof die voorkomt in volkoren graanproducten, vermindert de opname van calcium. De stof bindt belangrijke mineralen, waaronder dus calcium, aan zich, waardoor het je lichaam onmogelijk gemaakt wordt om het nog te kunnen opnemen.
→ Vetrijke voeding maakt calcium onoplosbaar.
→ Veganisten lopen een groter risico om een tekort aan dit mineraal op te lopen.
→ De botten van vrouwen worden minder sterk na de menopauze door hormonale veranderingen, waardoor calcium minder goed opgenomen kan worden in het bloed – en er botontkalking kan ontstaan. Het is voor vrouwen na hun menopauze extra van belang dat de verhouding tussen calcium, fosfor en vitamine D in balans is.
→ Rennies (tabletjes tegen maagzuur) bevatten veel calciumcarbonaat; bij langdurig gebruik daarvan is het risico op een teveel aan calcium groot.
→ Als bereidingsadvies geldt dat je ’t beste zo min mogelijk water kunt gebruiken tijdens het koken. Mineralen zijn in principe bestand tegen verhitting, maar er kan wel verlies optreden bij het oplossen in (kook)vocht.
Wil jij je vage ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten leren herkennen, begrijpen en bestrijden – en je eet- en leefpatroon optimaliseren voor een klachtenvrije toekomst..?
IK HELP JOU OM TE GAAN LEREN LUISTEREN NAAR JE LICHAAM – EN OM JE KLACHTEN TE GAAN BEGRIJPEN, ZODAT JIJ (WEER) GRIP KRIJGT OP JE GEZONDHEID!

ZORG DAT JE NIETS MIST; VOLG ‘VOEDINGVOORJEBREIN.NL’ OP SOCIALE MEDIA!
Ⓒ Nicki Jalink – Voedingvoorjebrein.nl, online orthomoleculair voedingsdeskundige



