Mayonaise is haast niet weg te denken uit het Nederlandse eetpatroon. We eten niet alleen graag een frietje (of patatje) ‘met’, maar we vinden het over ’t algemeen ook erg lekker bij de gebakken aardappeltjes en/of als basis voor bijvoorbeeld een zelfgemaakte eiersalade. Toch zijn we een beetje huiverig voor dit geliefde sausje, want gezond is het niet echt, toch…? In dit artikel leg ik je uit waarom mayonaise prima binnen een gezond eetpatroon kan passen – en in hoeverre zo’n bewuste keuze kan bijdragen aan jouw gezondheid.

De voedingswaarden van mayonaise
Hoewel mayonaise behoorlijk wat calorieën bevat, is het eigenlijk helemaal niet zo ongezond als vaak gedacht wordt. Als we kijken naar de voedingswaarden, dan zien we allereerst dat mayonaise behoorlijk wat onverzadigde (gezonde) vetten bevat, wat overigens ook de hoeveelheid calorieën verklaart, want vet is nou eenmaal de grootste energieleverancier wat calorieën betreft.
Ook valt de hoeveelheid suiker vaak wel mee. Een normale portie kwalitatieve mayonaise kan dus in principe prima in een gebalanceerd eetpatroon passen, mits je weet waar je op moet letten in de ingrediëntenlijst.
Waar je op kunt letten bij het kopen van mayonaise
⇨ Kijk allereerst dus altijd naar de ingrediëntenlijst op de verpakking; hoe langer die is, hoe meer (onnodige) toevoegingen een product bevat.
⇨ Let op de hoeveelheid (toegevoegde) suiker (te vinden bij ‘waarvan suikers’ in de lijst van de voedingswaarden), want dat kan nogal verschillen per merk.
⇨ Let op de hoeveelheid zout (ook te vinden bij de voedingswaarden op de verpakking).
⇨ Mocht je het belangrijk vinden – en het binnen je budget passen, dan kun je eventueel ook letten op het soort ei dat gebruikt is – en bewust kiezen voor scharreleieren of biologische eieren.
De kwaliteit van mayonaise kun je in principe dus zelf bepalen aan de hand van het (leren) lezen van etiketten.
Zelf mayonaise maken
Wil je liever helemaal geen (onnodige) toevoegingen in je mayonaise..? Dan kun je er ook voor kiezen om het zelf te maken; dat is namelijk helemaal niet zo moeilijk. Je hebt slechts 4 ingrediënten nodig;
-
- Eidooiers
- Mosterd
- Plantaardige olie
- Iets ‘zuurs’ (zoals azijn of citroensap)
- Optioneel: een snufje zout.
Let op: voor sommige doelgroepen, zoals zwangere vrouwen, kleine kinderen en mensen met een mindere weerstand, wordt het afgeraden om rauwe eidooiers te eten in verband met de (kleine) kans op een salmonellabesmetting.
Goed om te weten
→ Mayonaise mag alleen ‘mayonaise’ heten als het minimaal 70% vet – en 5% eigeel bevat. Andere soorten, zoals halvanaise en fritessaus, bevatten misschien wel minder calorieën dan mayonaise, maar ook minder (onverzadigd) vet – en mogelijk juist meer suiker, overige toevoegingen (E-nummers) en/of zout.
→ Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de relatie tussen mayonaise en acne.
→ Het is een fabel dat mayonaise slecht is voor je cholesterolgehalte. Onverzadigde vetten, waarvan dit sausje er relatief veel van bevat, worden juist aangeraden bij een verhoogd cholesterol. Onverzadigde vetten hebben namelijk een positief effect op het LDL-cholesterol.
Wil je leren hoe jij een gezonde boodschappenlijst samenstelt – en weten waar je op moet letten bij het kiezen van producten in de supermarkt, zodat je misleidingen kunt vermijden – en een betaalbare- en gezonde balans voor jezelf kunt creëren..?
IK HELP JOU OM TE GAAN LEREN LUISTEREN NAAR JE LICHAAM – EN OM JE KLACHTEN TE GAAN BEGRIJPEN, ZODAT JIJ (WEER) GRIP KRIJGT OP JE GEZONDHEID!

ZORG DAT JE NIETS MIST; VOLG ‘VOEDINGVOORJEBREIN.NL’ OP SOCIALE MEDIA!
Ⓒ Nicki Jalink – Voedingvoorjebrein.nl, online orthomoleculair voedingsdeskundige



