Ben je op zoek naar gezonde inspiratie voor je lunch..? Deze pompoensoep is een heerlijk voedzame maaltijd voor tussen de middag, maar kan ook prima dienen als basis voor het avondeten. Deze pompoensoep is gezond, makkelijk, snel én ontzettend lekker (al zeg ik het zelf), en in dit artikel leg ik je uit hoe je ‘m maakt.

De ingrediënten
De ingrediënten voor deze pompoensoep:
-
- 1 flespompoen
- 4 winterpenen (of grote wortelen)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 gistvrije- en suikervrije bouillonblokjes (voor 1 liter water)
- Gerookte paprikapoeder
- Gemalen komijnzaad
- Peper
- 1 liter water
De bereiding
Bereidingstijd: 45 minuten
Was de flespompoen en de wortelen. Snijd de flespompoen doormidden, verwijder de zaden en de kontjes – en snijd de pompoenhelften in blokjes. De schil kun je gewoon laten zitten; deze wordt tijdens het koken zacht, waardoor je ‘m later gewoon mee kunt pureren. Snijd de wortelen vervolgens in plakjes. Als je de wortelen goed hebt gewassen, dan kun je de schil overigens gewoon laten zitten; op die manier behoud je zoveel mogelijk voedingsstoffen. Zet de stukjes pompoen en de plakjes wortel even apart. Snipper vervolgens een ui in grove stukjes. Fruit de snippers ui in een beetje olijfolie (op middelhoog vuur) tot ze glazig worden – en lichtbruin beginnen te kleuren. Gooi vervolgens de pompoenstukjes en de wortelplakjes bij de ui – en voeg paprikapoeder, komijn en peper toe. Ook de knoflook kun je nu toevoegen, nadat je deze hebt gepeld – en in stukjes hebt gesneden. Bak alles zo’n 5 minuten op middelhoog vuur, terwijl je alles regelmatig omschept. Voeg vervolgens de bouillonblokjes en een liter kokend water toe. Laat de bouillon met pompoen, wortel en ui zo’n 30 minuten koken op middelhoog vuur – en roer regelmatig. Als de pompoenstukjes en de plakjes wortel zacht zijn (dit kun je eventueel even testen met een vork), dan kun je alles gaan pureren. Als je van een beetje pit houdt, dan kun je nog een paar druppels tabasco toevoegen. Serveer de soep tot slot met wat crème fraîche en (eventueel) wat verse peterselie.
Als je de soep lactosevrij wilt houden, kun je de crème fraîche weg laten.
Eet smakelijk!
Goed om te weten
→ Net zoals bij de meeste groente- en fruitsoorten, zitten de meeste voedingsstoffen (een-derde) in – en direct onder – de schil van de wortel. Het goed schoonmaken van groente en fruit, in plaats van schillen, is dus een goede manier om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden.
→ Peterselie en zout vormen een goede combinatie met knoflook; ze optimaliseren de geur én smaak.
Ben je benieuwd naar meer soeprecepten..? Onder het kopje ‘soepen en salades’ vind je bij mijn recepten nog veel meer lekkere soepen, zoals mijn recept voor gebonden aspergesoep.
Als je deze pompoensoep hebt gemaakt, dan zou ik het leuk vinden als je in de reacties wilt laten weten wat je ervan vond!
IK HELP JOU OM TE GAAN LEREN LUISTEREN NAAR JE LICHAAM – EN OM JE KLACHTEN TE GAAN BEGRIJPEN, ZODAT JIJ (WEER) GRIP KRIJGT OP JE GEZONDHEID!

ZORG DAT JE NIETS MIST; VOLG ‘VOEDINGVOORJEBREIN.NL’ OP SOCIALE MEDIA!



