Bleekselderij is als je het mij vraagt een echte superfood, met diverse positieve gezondheidseffecten ter bestrijding van vage ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten, waaronder de effectiviteit met betrekking tot ontgifting. In dit artikel leg ik je uit waarom specifiek bleekselderij zo effectief werkt als je (beter) wilt detoxen.

De gezondheidsvoordelen van bleekselderij op een rijtje
Bleekselderij is rijk aan voedingsstoffen – en bevat onder andere veel belangrijke antioxidanten, mineralen en vitaminen.
Een aantal interessante voedingsstoffen uit bleekselderij:
-
- Bètacaroteen
Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet tot vitamine A – en speelt onder andere een belangrijke rol bij de groei en de weerstand; daarnaast draagt het bij aan sterke botten, een goed gebit en een gezonde huid.
-
- Calcium
Calcium is een essentieel mineraal voor het lichaam. Naast het feit dat dit mineraal zorgt voor sterke botten en een gezond gebit, is het ook van groot belang voor een goede bloedstolling – en voor het transport van andere mineralen (waaronder kalium).
-
- Kalium
Kalium zorgt onder andere voor de energiehuishouding van spieren – en voor een goede prikkelgeleiding door zenuwen; daarnaast heeft kalium ook een positief effect op de bloeddruk, en het werkt vochtafdrijvend.
-
- NPB
NBP is een olie-achtig stofje dat een positief effect heeft op de spijsvertering – en dat onder andere kan helpen bij een opgeblazen gevoel.
Effectief detoxen met bleekselderij
Gezien de vele gezondheidsvoordelen en de vele voedingsstoffen van bleekselderij, wordt deze groente gezien als een goede manier om te ontgiften; bleekselderij kan namelijk helpen om de lever te reinigen, ondersteunt de afvoer van afvalstoffen – en kan zelfs levervet verminderen. De voedingsstoffen in bleekselderij hebben bovendien een positief effect op het cholesterolgehalte, en ze kunnen zelfs maagzweren helpen voorkomen.
Door de vochtafdrijvende werking, is bleekselderij overigens ook zeer geschikt om de vochthuishouding in balans te brengen. Bij vocht vasthouden is bleekselderij dus aan te raden ten behoeve van vocht afvoeren.
Goed om te weten
→ Bleekselderij werd vroeger (850 voor Christus) al gebruikt voor medicinale doeleinden.
→ Naast een heleboel goede voedingsstoffen (met de nodige bijbehorende gezondheidsvoordelen), bevat bleekselderij ook de stof nitraat. Nitraat komt van nature in heel veel soorten groenten en fruit voor; de hoeveelheden zijn echter te verwaarlozen. Nitraat wordt door je lichaam omgezet in nitriet, wat in enorme hoeveelheden schadelijk kan zijn voor het lichaam; de kans op het ontstaan van dergelijke hoeveelheden is echter nihil. In principe hoef je je dus niet druk te maken over de gevolgen van een teveel aan nitriet, maar wel kan er sprake zijn van een overgevoeligheid, wat zich met name uit in de vorm van darmklachten. Wanneer je lichaam gevoelig reageert op de omzetting van nitraat in nitriet, kan het handig zijn om uit te zoeken welke soorten fruit en groente nitraat bevatten.
→ Bleekselderij heeft een frisse- en misschien zelfs wel een wat pittige smaak, en je kunt er eindeloos mee variëren. Bleekselderij is rauw te eten (met een lekkere dip) als een verantwoorde snack, het kan een verrijking zijn voor iedere soort salade, het kan prima verwerkt worden in soepen en pastasauzen – en ook in groentesappen is deze groente vaak een favoriet.
→ De bladeren van bleekselderij kun je beter niet eten; die worden namelijk bitter als je het kookt. Je kunt ze overigens wel (rauw) als garnering gebruiken.
Wil jij je vage ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten leren herkennen, begrijpen en bestrijden – en je eet- en leefpatroon optimaliseren voor een klachtenvrije toekomst..?
IK HELP JOU OM TE GAAN LEREN LUISTEREN NAAR JE LICHAAM – EN OM JE KLACHTEN TE GAAN BEGRIJPEN, ZODAT JIJ (WEER) GRIP KRIJGT OP JE GEZONDHEID!

ZORG DAT JE NIETS MIST; VOLG ‘VOEDINGVOORJEBREIN.NL’ OP SOCIALE MEDIA!
Ⓒ Nicki Jalink – Voedingvoorjebrein.nl, online orthomoleculair voedingsdeskundige



