Verbeter je spijsverteringsklachten met behulp van bromelaïne uit ananas

Spijsverteringsklachten kunnen je leven behoorlijk beïnvloeden; zeker als je (nog) geen duidelijke oorzaak hebt gevonden voor je klachten. Bij deze geef ik je een klein inkijkje in de kracht van voeding als medicijn. Verse ananas bevat namelijk het enzym ‘bromelaïne’, wat kan helpen bij vage ‘onverklaarbare’ spijsverteringsklachten. Hoe het positieve effect van dit enzym op op de spijsvertering  precies in z’n werk gaat – en welke gezondheidsvoordelen het nog meer met zich meebrengt, leg ik je allemaal uit in dit artikel.

bromelaïne

Bromelaïne als medicijn bij spijsverteringsklachten

Bromelaïne behoort tot de zogeheten ‘proteasen’; een specifieke soort enzymen. Enzymen zijn een soort schaartjes binnen de spijsvertering. Enzymen knippen voedsel als het ware in kleinere deeltjes, zodat de voedingsstoffen vervolgens goed opgenomen kunnen worden door het lichaam. Proteasen zijn dus een specifieke soort enzymen, welke eiwitten (uit onder andere eieren, vis en vlees) kunnen afbreken. Hoe kleiner voedsel afgebroken kan worden, hoe beter de spijsvertering en de stofwisseling kunnen verlopen – en hoe minder klachten je dus zult ervaren.

Goed om te weten: doordat bromelaïne eiwitten afbreekt, is ananas uitermate geschikt om in warme gerechten te verwerken; het zorgt voor lekkere malse stoofschotels en sappige marinades. 

Overige gezondheidsvoordelen van bromelaïne

Bromelaïne heeft, naast het positieve effect op de spijsvertering, nog meer gezondheidsvoordelen; zo kan het bijvoorbeeld ook helpen bij maag- en darmklachten – en bij allergieën en voedselintoleranties. Dit enzym werkt ook ontstekingsremmend – en verhoogt de weerstand. Bromelaïne werkt door de functie als protease zelfs ontgiftend; bacteriën en virussen bestaan namelijk ook altijd (deels) uit eiwitten. Proteasen breken de eiwitten van bacteriën en virussen af, waardoor je lichaam ze makkelijker kan afvoeren. 

Bromelaïne kan ook de kans op beroertes, bloedstolsels en hartaanvallen verkleinen – en kan (plaatselijk) helpen bij ontstekingen, verrekkingen, verstuikingen en/of zwellingen.

Overgevoeligheid voor bromelaïne

Omdat dit enzym eiwitten afbreekt, kun je er gevoelig op reageren wat betreft irritatie en ontstekingen van de huid. Als je gevoelig bent voor dit enzym, dan kun je dat overigens vrijwel direct merken na het eten van verse ananas. Misschien heb je wel eens ervaren dat je tong een beetje is gaan tintelen na het eten van verse ananas..? Daar is bromelaïne dus verantwoordelijk voor.

Als ananas (langere tijd) verwarmd wordt, dan verliest het vruchtvlees niet alleen zijn stevigheid, maar dan verdwijnt ook het (gevoelige) effect van bromelaïne. Ook al ben je gevoelig voor dit enzym, dan kun je dus in principe alsnog verwarmde ananas of ananas uit blik (wat ook is verwarmd voordat het werd ingeblikt) eten.

Bij de bereiding van een toetje met gelatine kun je overigens ook ’t beste gebruik maken van ananas uit blik; anders zal de gelatine, in verband met de actieve bromelaïne, niet goed opstijven. 

 

Wil jij je vage ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten leren herkennen, begrijpen en bestrijden – en je eet- en leefpatroon optimaliseren voor een klachtenvrije toekomst..?

Grip op je gezondheid

IK HELP JOU OM TE GAAN LEREN LUISTEREN NAAR JE LICHAAM – EN OM JE KLACHTEN TE GAAN BEGRIJPEN, ZODAT JIJ (WEER) GRIP KRIJGT OP JE GEZONDHEID!

voedingvoorjebrein

ZORG DAT JE NIETS MIST; VOLG ‘VOEDINGVOORJEBREIN.NL’ OP SOCIALE MEDIA!

Voedingvoorjebrein.nl Voedingvoorjebrein.nl

Ⓒ Nicki Jalink – Voedingvoorjebrein.nl, online orthomoleculair voedingsdeskundige

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *