Waarom vitamine E van groot belang is voor gezonde cellen en weefsels

Vitamine E, ook wel tocoferol of tocopherol genoemd, is een in-vet-oplosbare vitamine met een aantal hele belangrijke functies wat betreft cellen, weefsels en de stofwisseling. Een tekort aan deze vitamine kan dan ook voor flink wat vage ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten zorgen. In dit artikel leg ik je uit waarom deze vitamine zo van belang is voor (de bescherming van) je gezondheid.

vitamine E

Functies van vitamine E

Vitamine E heeft diverse functies voor het lichaam; het…

… is een antioxidant en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen;

… beschermt bloedvaten, cellen en weefsels tegen mogelijke schade door oxidatie van onverzadigde vetzuren;

…werkt ontstekingsremmend;

…zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen;

… regelt de stofwisseling in alle lichaamscellen;

…helpt bij het in stand houden van (spier)weefsels;

…is van belang voor een goede weerstand.

Bronnen van vitamine E

Je vindt deze vitamine onder andere in cacao, eidooiers, fruit, garnalen, (volkoren) granen, groenten (met name spinazie), havermout, lever, noten, plantaardige oliën, tarwekiemen, vette vis en zaden. In dierlijke producten zit relatief-weinig vitamine E.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) tocoferol

Voor vitamine E is geen officiële aanbevolen hoeveelheid vastgesteld. Wel is er een richtlijn gegeven in de vorm van een zogeheten ‘adequate inname’ (AI). Een richtlijn wil zeggen dat het slechts een geschatte aanbeveling is.

De AI voor tocopherol is voor vrouwen 10 milligram – en voor mannen 13 milligram per dag.

Over het algemeen zou je, bij een gezond en gevarieerd eetpatroon, voldoende van deze vitamine uit voeding moeten kunnen halen, maar in de praktijk kan een tekort aan vitamine E nogal wat vage ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten veroorzaken.

Er zijn geen schadelijke effecten van een teveel aan deze vitamine vastgesteld. De bovengrens voor volwassenen (vanaf 17 jaar) is 300 milligram per dag; je kunt je voorstellen dat het praktisch onmogelijk is om dat uit voeding te halen. 

Mensen met een ernstige absorptiestoornis, oftewel een verstoorde vetopname, lopen een risico op een tekort aan deze vitamine. Een tekort aan vitamine E kan leiden tot onder andere bloedarmoede, neurologische problemen en spierzwakte. Het is van belang dat de risicogroepen in de gaten gehouden worden – en dat een mogelijk tekort zorgvuldig wordt aangevuld. 

Goed om te weten

→ Vitamine E is, voornamelijk in de aanwezigheid van zuurstof, gevoelig voor verhitting. Er is echter voldoende aanwezig in voeding wat betreft deze vitamine, dus verhitting leidt in principe niet direct tot een tekort.

→ Bij mensen die bloedverdunners krijgen en/of een tekort hebben aan vitamine K, kan een teveel aan vitamine E de bloedstolling vertragen.

→ Mocht je genoodzaakt zijn om deze in-vet-oplosbare vitamine in de vorm van supplementen in te moeten nemen, dan kan het helpen om deze tijdens een vetrijke maaltijd in te nemen. In-vet-oplosbare vitaminen kunnen beter door het lichaam worden opgenomen in combinatie met inname van (gezonde) vetten.

 

Wil jij je vage ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten leren herkennen, begrijpen en bestrijden – en je eet- en leefpatroon optimaliseren voor een klachtenvrije toekomst..?

Grip op je gezondheid

IK HELP JOU OM TE GAAN LEREN LUISTEREN NAAR JE LICHAAM – EN OM JE KLACHTEN TE GAAN BEGRIJPEN, ZODAT JIJ (WEER) GRIP KRIJGT OP JE GEZONDHEID!

voedingvoorjebrein

ZORG DAT JE NIETS MIST; VOLG ‘VOEDINGVOORJEBREIN.NL’ OP SOCIALE MEDIA!

Voedingvoorjebrein.nl Voedingvoorjebrein.nl

Ⓒ Nicki Jalink – Voedingvoorjebrein.nl, online orthomoleculair voedingsdeskundige

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *